Wie aan de slag wil als kredietbemiddelaar, heeft het officiële certificaat kredietbemiddeling nodig. Om dit certificaat te behalen, moet je slagen in enkele examens. Edfin is door de FSMA erkend als examenverstrekker en biedt je via het examen bankbemiddeling de kans om de vereiste beroepskennis te bekomen.
Het examen kredietbemiddeling bestaat uit drie modules:
Module 1: algemene beginselen van kredietbemiddeling (verplicht voor alle kredietbemiddelaars)
Module 2: consumentenkredieten (optioneel - enkel verplicht voor wie actief wil zijn als bemiddelaar in consumentenkrediet)
Module 3: hypothecaire kredieten (optioneel - enkel verplicht voor wie actief wil zijn als bemiddelaar in hypothecair krediet)
Per module leg je een examen af. Elk examen bestaat meerkeuzevragen zonder giscorrectie. Om te slagen, moet je minstens 60% halen per module.
Iedere persoon die professioneel zijn/haar technische kennis van hypothecaire kredieten en consumentenkredieten moet bewijzen:
kredietbemiddelaars;
leden van het wettelijk bestuursorgaan van de bemiddelaars;
effectieve leiders van kredietbemiddelaars;
verantwoordelijken voor de distributie (VVD) van een kredietbemiddelaar in consumentenkrediet of hypothecair krediet of van een kredietgever die de activiteit van kredietbemiddeling uitoefent;
verantwoordelijken voor distributie bij een agent in nevenfunctie (consumentenkrediet);
personen in contact met het publiek (PCP);
personen in contact met het publiek bij een agent in nevenfunctie (consumentenkrediet).
Inhoud
Module 1 bestaat uit zes delen:
Het Belgische financiële landschap
Wetten die raakvlakken hebben met de financiële sector
Compliance
Contractueel recht
Gevolgen van het huwelijksvermogensstelsel op het krediet
Bescherming van de persoonlijke levenssfeer
Resultaat
Wanneer je een resultaat van meer dan 60% behaald hebt, ontvang je een door de FSMA erkend certificaat dat bewijst dat je geslaagd bent voor het examen en dat getuigt van de vereiste technische kennis. Dit kan je na het examen downloaden op deze pagina.
Als je niet geslaagd bent, kan je het examen opnieuw afleggen na een periode van 15 dagen. Deze periode gaat in vanaf de dag na de dag waarop je het examen waarvoor je niet geslaagd bent, hebt afgelegd.